luni, 13 august 2012

Discriminare

„După luptele seculare care-au durat”... pfff... câteva săptămâni pe scena politică românească, un nou subiect devine trend în mintea multora dintre noi. Printre fetele despuiate de pe malul mării care postează pe facebook din când în când câte cineva mai atinge și câte un alt gen de „imagine” sau „nemulțumire” față de țigani sau alte minorități. Inițial am intenționat să ignor acest subiect, dar în timp tot mai multe persoane postează diferite texte și imagini. Recent am accesat chiar una din paginile de facebook ale unei persoane care afișează imagini din țară și prin care încearcă să își justifice frustrările sale naționaliste. 
Pe marginea acestor imagini foarte multe comentarii aprobau sau dezaprobau atitudinea antinațională a persoanei în cauză care adunase „colecția de suveniruri” românești. Cea mai comentată poză însă este cea a unor țigani într-un local public.


Referitor la această imagine discuțiile au devenit aprinse și oamenii au afișat imediat colții unii la alții deși nu cred că cei pro sau contra erau din acea etnie. 
În acel moment am înțeles că firea umană este predispusă pentru contrazicere și mai ales pentru discriminare. Nu pot spune că nu sunt de acord că țiganii sunt cei mai rău văzuți în Europa și mai ales în România, dar asta nu înseamnă că este și un motiv pentru a-i discrimina pe toți. Comparativ între ei și români (de exemplu), atât dintre ei cât și dintre români de-ai noștri sunt violenți, hoți, bețivi, maneliști, și poate și alte metehne. Am să întăresc cele spuse mai sus citând comentariul meu la această imagine postat acum câteva zile pe facebook: 

Afară de România în majoritatea țărilor europene există foarte multe nații de oameni: țigani, negri, arabi, europeni, evrei ș.a.m.d. Problema din țările civilizate s-a pus atunci când s-a ajuns la CONVIEȚUIRE. Nu există nație fără cerșetorii ei, nu există țară fără probleme de rasism și așa mai departe, dar de asemenea nu există nație fără oameni cu tulburări grave de comportament. Nu doar țiganii fură, nu doar țiganii bat, nu doar țiganii miros ș.a.m.d. Problema este că așa cum românii acceptă pe alți români bețivi care fură pentru un pahar de rachiu o vacă de la vecini ar trebui să acceptăm și pe acești țigani cu metehnele lor. Ar trebui aplicată legea la fel ca pentru ceilalți cetățeni ca în alte țări civilizate. Problema la noi este că suntem un popor prea corupt și pentru 100 de RON trecem cu vederea că țiganul intră cu mercedes-ul furat în Germania și îl va vinde în România „în mod legal” ca să mai facă săracul țigan cinstit un turnuleț la Liești sau mai știu eu pe unde sunt palatele lor. Despre cum sunt îmbrăcați: jos pălăria pentru portul lor național. Arabii umblă în portul lor, mai ales să vezi femeile pe străzi europene cum umblă acoperite în mijlocul verii din cap până în picioare cu pânzele lor tradiționale de le recunoști de la o poștă. Și nu se ia nimeni de portul lor. Să recunoaștem totuși că și din rândul lor au ieșit oameni de mare cultură care au fost respectați pe plan mondial, ce-i drept, foarte mulți pe partea de muzică, dar și muzica își are darul ei (și nu mă refer la manele, vezi pianista care a murit săptămâna trecută care a avut concert de muzică simfonică și orhestră încă de la vârsta de 12 ani, vezi Tamango, vezi Barbu Lăutaru despre care se cântă și în zilele noastre la orele de cultură muzicală). Problema rămâne în respectarea ca oameni între noi indiferent de rasă, culoare, etc. Doar că așa ceva nu prea o să vedem prea curând nicăieri, și deci nici integrarea multora dintre ei nu va fi ușoară. Dar nu intră în categoria: doar în România. Fiți sobri și cinstiți. Eu am fost bătut de turci, de români, dar țiganii când i-am respectat m-au respectat înapoi indiferent ce vecin era furat de ei. Din partea mea pentru mulți dintre ei: jos pălăria.

Am să încerc să închei cu o frază scrisă cuiva recent pe aceeași temă:

„Din păcate în zilele noastre trăim într-o societate la nivel mondial plină de discriminare. O singură persoană nu prea are forță să oprească acest comportament. Este în firea umană să discriminăm. De aici și certuri, crime, revolte, războaie, etc (vezi lupta lui Hitler contra Evreilor care a dus la un război mondial). Singura șansă este să reușim să ne educăm copiii să nu facă discriminare de nici un fel. Am avut surpriza să asist la o conversație între un părinte și un copil în Cehia în incinta unei companii internaționale. Copilul întreba nevinovat de ce sunt atâtea feluri de oameni care arată diferit și vorbesc diferit, iar tatăl i-a răspuns sincer și foarte mișcat: „Lumea este compusă din mai multe feluri de oameni așa cum mâncarea are în componență mai multe ingrediente. Separat pot să nu pară a fi bune, dar puse la un loc pot să ofere gustul deosebit pe care să îl îndrăgească” (traducerea nu este mot-a-mot). Ar trebui să învățăm cu toții chestia asta și să încercăm să fim uniți indiferent de diferențele de orice fel dintre noi ca oameni. Ar trebui să nu ne mai mândrim cu ceea ce suntem fiecare în parte ci să aspirăm să fim uniți cu cei ce sunt diferiți de noi pentru a ne completa reciproc. Omenirea nu trebuie să aibe o singură țară, căci pâmântul este un întreg al omenirii.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu