marți, 13 noiembrie 2012

Mass Media si lumea

Cu siguranta stiti cu totii care sunt problemele in lumea care va inconjoara si atunci cand incercati sa cititi o stire, sa o ascultati la un radio sau sa o vedeti la tv cautati sa extrageti cat mai repede informatia care v-ar starni interesul. Se stie ca lumea mass-media alearga dupa audienta, numar de cititori, ascultatori, telespectatori. Ei bine, in ultima vreme in special lumea mass-media nu mai cauta sa aduca informatii cu adevarat utile publicului ci cauta sa aduca "senzationalul". Ok, poate ca senzationalul a fost o forma de atragere a populatiei catre sursa emitenta, dar acum, daca vrem cu adevarat sa fim o populatie cu adevarat inteligenta, educata nu credeti voi cei care produceti si difuzati stirile, ca este timpul sa produceti emisiuni cu adevarat educative, emisiuni cu informatii cu adevarat importante? Nu credeti voi ca este timpul ca o serie din informatiile care le difuzati ar trebui sa fie si cu un adevarat impact asupra fiecaruia din publicul din target?  Nu credeti ca, atunci cand faceti un reportaj, sau o emisiune cu invitati din diverse domenii, ar cam trebui sa fiti impartiali politic, religios, etc.? Sincer, sa vad o stire in care mos Ion este filmat cu o sacosa in care tine o paine si este intrebat daca ii convine ca nu isi permite sa cumpere mai mult mi se pare o adevarata jignire la adresa tuturor celorlalti. Daca vreti sa faceti acte de caritate pentru mos, cand il vedeti doar cu o paine, nu il filmati, ci dati-i bani de inca una, ca aveti de unde. In schimb dupa o stire cu mosul respectiv, cum puteti sa dati o stire cu romanii sunt invitati sa cumpere noile masini ***** produse de compania ******? Sunteti penibili.
Am inceput sa scriu acest mic articol pentru ca sincer sunt din ce in ce mai iritat de stilul de gandire si de punere a problemelor in fata invitatilor la TalkShow-uri. Din pura intamplare nu pot urmari decat talkshow-ul "dupa 20 de ani" de la PRO TV. Din fericire pentru ei, invitatii lor de cele mai multe ori sunt oameni care ar putea discuta chestiuni care m-ar interesa cu adevarat. Dar sa il vad pe nenea Claudiu Pandaru cum pune intrebari oamenilor politici in contexte atat de clare pentru a discredita un anumit partid politic si a pune intr-o alta lumina alt partid, mi se pare deja jignitor. Au avut invitati la acea emisiune de calibru mare, precum Ion Tiriac. Intrebarile aceluiasi reporter erau atat de lipsite de substanta si de interes pentru mine ca privitor incat doar pentru respect pentru domnul Tiriac nu am inchis site-ul prin care urmaream talk-show-ul. De asemenea au avut oameni din afara tarii si intrebarile adresate erau de-a dreptul puerile.
Dragii mei reporteri, am un mesaj pentru voi: treziti-va la realitate si deschideti ochii. Nu mai puneti mereu tara asta intr-o lumina stinsa. Romania nu mai este ce a fost acum 20 de ani, este clar, dar este si mai clar ca voi sunteti rupti de realitate si ca voi manipulati prin stilul de a gandi si a impune prin imagine in special o tara intreaga. Voi ar trebui sa fiti vocea oamenilor de rand atunci cand adresati intrebari. Politicienii ar trebui sa fie reprezentantii oamenilor de rand atunci cand iau diverse decizii. Dar intelegeti odata pentru totdeauna un lucru foarte simplu: Sistemul este impartit pe caprarii. Fiecare cu treaba lui. Nenea Pandaru nu are cum sa puna mana vreodata pe o sapa sa traga la camp, sa ia decizii politice in parteneriatele internationale cu Suedia, sa programeze un sistem on-line de contabilitate si apoi sa fugareasca si sa aresteze pe Gigi Camataru din Poplica in decursul a 16 ore dintr-o singura zi (numele si localitatea sunt pur imaginare, cer scuze daca am nimerit numele cuiva sau daca aceasta localitate exista).
Trebuie inteles de toata lumea ca indiferent cat este de greu sau de usor in Romania nu inseamna neaparat ca Romania este ultima tara din punct de vedere, economic, nivel de trai, sau multe alte lucruri pe care le afiseaza reporterasii astia in stil Copy/Paste. Traiesc momentan intr-o tara straina. Exista si aici si tigani, si cersetori, si saraci, si bogati, si gropi, si strazi neterminate, si lucrari in mijlocul orasului, si politicieni corupti, si lista poate continua la nesfarsit. Aceasta tara unde ma aflu este doar un loc unde am ajuns nu datorita sistemului politic din Romania. Am plecat din Romania pentru ca aici s-a intamplat sa mi se ofere un salariu dupa ce am stat pe strazi 6 luni de zile. Am fost dat afara dintr-o companie multinationala nu de sistemul politic din Romania, ci datorita unei persoane care are nivelul de hartii (studii) mai mare decat mine +1.
Deci, dragi romani, lasati preconceptiile deoparte, scoteti-va din cap discriminarea (indiferent de natura ei, etnica, politica, pe baza de studii, microbista s.a.m.d.) si faceti voi Romania sa fie un loc mai bun de trait in ea. Cata vreme voi va bateti ca orbii pe strazi si dati mita din obisnuinta pentru orice fleac, pentru ca asa e frumos, voi sunteti cei care trebuie sa fiti raspunzatori pentru situatia in care va aflati. Nepotismele nu sunt doar in clasa politica, ci peste tot. Firmele angajeaza in special pe recomandarile facute din interiorul firmei. Sunt mii de firme care pun la dispozitie locuri de munca, dar nu anunta prin nici un sistem public, ci anunta angajatii pentru a aduce recomandari. Nu mai fiti naivi si deschideti ochii daca vreti sa traiti cu adevarat intr-o Romanie mai buna.

Cu respect pentru toti romanii de pretutindeni...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu