vineri, 18 mai 2012

Religie şi "antireligie"

Ok, în ultima vreme foarte multă lume dezbate problema "credinţei şi ateismului". Observ de asemenea un interes din ce în ce mai mare din partea multora referitor la acest subiect. Nu am de gând, însă, să "dau" o lecţie de religie, ci de starea umană.
Foarte multă lume este indignată şi chiar devine irascibilă când vine vorba de "religie". Dar oare chiar religia să fie de vină pentru "toate relele lumii"? Foarte multă lume confundă religia cu instituţia bisericească. Aşa cum mai încercam să explic zilele trecute cuiva, am să mă exprim şi aici pentru cine va avea plăcerea să citească.

Religia nu este tot una cu oamenii care o predau, cu oamenii care o "slujesc" şi aşa mai departe. Religia este o convingere personală referitoare la o entitate ce nu poate fi atinsă, nu poate fi mirosită, nu poate fi văzută ci poate fi doar simţită la un nivel pe care nici un ATEU sau CREDINCIOS nu o mai conştientizează în ziua de azi. Mulţi dintre cei declaraţi atei insistă asupra faptul că ei nu vor să se certe, să se lupte cu oamenii religioşi, ci doar să se apere de cei din urmă. Aceiaşi atei se consideră la un nivel intelectual mult mai ridicat decât ceilalţi religioşi. Ei consideră că au descoperit adevărul suprem. Ei consideră că sunt mai sus decât ceilalţi prin simplul fapt că ei au înţeles ştiinţific cum stau lucrurile cu universul, cu evoluţia, cu planetele, etc, dar nu realizează că ştiinţific încă nu s-a răspuns la foarte multe întrebări prin care s-ar putea confirma sau infirma existenţa divinităţii. S-au ridicat mulţi "filosofi de după Nietzsche", dar nici unul nu realizează că în acest moment formând un grup vor ajunge la acelaşi lucru ca şi religioşii: un război anti-sfânt, o anti-cruciadă şi aşa mai departe, căci nu denumirea contează.
Atâta vreme cât nici una din părţi nu vede cu adevărat unde este problema dintre cele două părţi omenirea va suferi un nou eşec din punct de vedere al condiţiei umane.
Dragilor, fie că sunteţi credincioşi, fie că nu sunteţi credincioşi, de unde ştiţi voi care este adevărul? A fost cineva şi a dat mâna cu Dumnezeu? A ajuns cineva la capătul universului şi are toate răspunsurile la orice fel de întrebare? Dacă da, atunci să ridice mâna fiecare care a ajuns la una din cele 2 variante şi să îmi spună şi mie fiecare ce a simţit în momentul aflării adevărului suprem.
Ei da, asta este de fapt problema. CE SIMŢIŢI, dragii mei? Dacă simţiţi, cum explicaţi ştiinţific ceea ce simţiţi şi cum explicaţi religios acelaşi lucru?
Nu contest faptul că Biblia nu trebuie interpretată în modul în care preoţii o "propovăduiesc", dar omul în starea lui de evoluţie continuă la vremea lui Moise, nu ar fi priceput niciodată ce sunt erele geologice, ce este evoluţia de la protozoare şi aşa mai departe. Comparaţi omul din timpul lui Moise cu înţelegerea unui copil de 2 ani care abia învaţă să vorbească. Pe vremea lui Moise, omul era încă infantil în gândire şi o cădere de frunză putea fi provocată de o divinitate prin intermediul alteia (Zeul Toamnă a trimis pe Zeul Vânt să rupă frunza şi să o aşeze cu grijă pe pământ). E firesc ca într-o perioadă în care omul vedea zei din norii de deasupra capului şi în fiecare animal malformat sau fenomen natural ce nu şi-l puteau explica atunci şi aşa mai departe să înceapă să simtă nevoia de a convinge şi pe alţii de încrederea lui într-o nălucă. Nimeni nu putea explica Sodoma şi Gomora cu ce s-a întâmplat la catastrofele de atunci, în timp ce acum putem să ne explicăm ştiinţific: foc din cer poate fi un meteorit. Ce ştiau oamenii de rând atunci despre aşa ceva? Nimic. Biblia poate fi explicată acum prin ştiinţă, dar tocmai pentru că poate fi explicată demonstrează validitatea ei. Din punct de vedere istoric Biblia este prima scriere istorică de la începutul omenirii. Să vă dau acum un exemplu din istoria recentă: Cine ştie ce a fost în 1989? Oficial a fost revoluţie. Neoficial foarte puţini au curajul să vorbească prin locuri ferite despre ce a fost atunci cu adevărat. A fost o lovitură de stat cu acoperire prin atâţia oameni care şi-au dat viaţa orbeşte pentru un ideal. Românul de rând a murit pe stradă căutând "conceptul de libertate", iar fostul prim ministru al răposatului ocupa printr-un spectacol regizat prin televizor, "tronul democratic al statului". Corespunde oare acest lucru cu ceea ce scrie în cărţile de istorie? Nu. Nu corespunde. Istoricii au o vorbă: Istoria a fost scrisă de învingători. Pierzătorii au murit cu tot cu adevărul, iar ceea ce învăţăm la orele de istorie sunt 90% minciuni sfruntate. Cu toate astea nu există anti istorici aşa cum există antireligioşi deşi se leagă între ele foarte strâns.
Religia însă, a reuşit, în concept, în mintea multor oameni, să ofere ceea ce ştiinţa încă nu poate oferi: starea de a simţi, starea spirituală, starea ce nici un impuls electric din corpul uman nu este provocată de un stimul extern: sentimentul. Sentimentul este ceea ce religia ar trebui să explice într-o manieră civilizată şi frumos îmbrăcată cu metafore literare şi cu fabule "miraculoase" pentru a ne ajuta să tindem spre o evoluţie spirituală de linişte, de pace, de împăcare cu natura, cu ceea ce este natura şi cu ceea ce este în ea.Oamenii de ştiinţă nu inventează natura, ci doar o descoperă. Natura există de la BigBang şi chiar de dinaintea lui. Iar din natură facem parte şi noi, oamenii.

9 comentarii:

  1. Eu sunt ateu, adica nu cred in niciun Zeu pentru ca niciunul nu a fost demonstrat si nu am nicio sursa credibila de a ma informa despre vreun zeu, de a-l defini si a-i cunoaste caracteristicile

    As vrea sa te intreb daca ai vreun Zeu, cum il definesti, care sunt caracteristicile lui, si ce surse ai?

    RăspundețiȘtergere
  2. după cum spuneam și în textul de mai sus: zeitatea nu poate fi demonstrată neapărat fizic, ci la nivel de simțuri, la nivel spiritual. Atâta vreme cât negi zeitatea înseamnă că negi spiritualitatea, iar spiritualitatea este ceva despre care se poate doar teoretiza și nu se poate demonstra fizic de asemenea.
    Credința și (ne)Credința, însă, sunt două stări ale aceluiași fapt: adică a crede, a avea o opinie referitoare la un lucru despre care nu se știe nimic concret, ci doar se teoretizează. Așa cum ai spus și tu din prima parte a propoziției: „nu cred în nici un Zeu” este tot o manifestare de credință. Convingerile fiecăruia, credința fiecăruia trebuie să fie de obicei bazată pe ceva din experiența proprie. Din păcate modul în care s-a „propovăduit” credința religioasă în ultima vreme a fost brutal de cele mai multe ori și oamenii care au „propovăduit-o” nu au fost oameni care să fie exemple de urmat, așa cum ar fi trebuit. Pentru acest motiv au apărut primii „atei” și nu pentru reala necredință într-o superioritate divină. Mulți oameni au suferit traume în urma cărora au dat vina inițial pe nedreptatea unei posibile divinități, după care au negat-o cu desăvârșire. Cei ce ar fi trebuit să explice varianta spirituală a dreptății însă au fost incapabili de a o face, pentru că nici ei nu sunt pregătiți corect în domeniul pe care îl „predau”. Factorii apariției necredincioșilor sunt foarte mulți. Dar în acest moment nu mai sunt factorii de discutat ci rezultatul la care s-a ajuns: credincioșii și necredincioșii încep să se lupte între ei și mulți plecând de la aceste premize ajung la violență pentru început verbală ca mai apoi chiar fizică pentru a-și impune punctul de vedere. Asta nu este corect. În fond această luptă se dă pentru o teorie nedemonstrată de nici una din părți.
    Cum spuneam și într-un alt comentariu cuiva: omenirea în acest moment nu are răspunsuri pentru toate întrebările și oamenii de știință la ora actuală nu pot decât să teoretizeze dspre diverse subiecte.
    Este adevărat, de fiecare dată când se descoperă ceva nou, pare să contrazică de fapt ceea ce era scris în „cărțile sfinte”, dar în realitate, cu puțină viziune se poate observa ușor că descoperirea este doar o demonstrație a unui „episod miraculos” din vechime ce nu putea fi explicat la acel moment.
    Articolul de mai sus, cum spuneam, nu își propune însă să transforme atei în credincioși, ci de a face pe toți care citesc textul, să înțeleagă că înainte de religie, de credință, de toate, trebuie să fim respectuoși față de ceilalți, să le respectăm convingerile celorlalți și să nu căutăm să ne certăm pentru aceste subiecte. Încerc să trag un semnal de alarmă înainte de a se ajunge la certuri care cu siguranță nu vor avea un rezultat bun.
    În final, cu toții suntem credincioși, chiar și ateii, doar că nu în același lucru: unii cred în Dumnezeu, Zeu, alții cred în inexistența lui Dumnezeu, a zeilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Ai dreptate, nu ajuta nimanui ca lupta sa devina personala, si nu de idei, si sa se ajunga la violenta verbala.
    2. Ai dreptate, e o marturisire de credinta faptul ca nu cred. Dar deocamdata nici asta nu e, pentru ca deocamdata nici nu stiu ce sa cred sau sa nu cred, pana nu definesti ceva.
    3. Cel care face o afirmatie trebuie sa o dovedeasca, daca eu afirm ca exista spiridusi, tu nu esti obligat sa imi demonstrezi ca exista, ci eu trebuie sa demonstrez cumva ca nu am halucinatii
    4. Poate poti sa definesti si spiritualitatea, daca se refera la suflet de asemenea trebuie intai sa-i dovedesti existenta si sa-l definesti
    5. Dovedirea "la nivel de simturi" este fizica, si m-ar multumi o astfel de dovada. Ar fi cumva detectabil prin cele 5 simturi: vaz, auz, miros, gust, pipait. Ai o astfel de dovada
    6. Daca poti te rog sa-mi raspunzi la intrebarile la care nu ai raspuns: daca tu personal ai vreun Zeu, cum il definesti, care sunt caracteristicile lui, si ce surse ai?

    Te rog, daca poti, sa-mi raspunzi la punctele 4, 5 si mai ales 6

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze, am gresit la 3. Cel care face o afirmatie trebuie sa o dovedeasca, daca eu afirm ca exista spiridusi, tu nu esti obligat sa imi demonstrezi ca NU exista, ci eu trebuie sa demonstrez cumva ca nu am halucinatii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În momentul de faţă nu se ştie nimic despre inexistenţa spiriduşilor. De ce nu ar exista şi ei? În fond, dacă ne luăm după Biblie, Dumnezeu a creat şi alte lumi văzute şi nevăzute, conform facerii descrise de Moise. După cum spuneam alte dăţi: Ştiinţific nu s-au demonstrat/descoperit încă toate lucrurile care ne înconjoară. De asemenea spiriduşii ar putea exista nu doar în mintea celor care au scris basme sau au făcut filme pentru copii. Imaginaţia a fost întotdeauna sursă pentru descoperirile ştiinţifice. Nimic nu trebuie ignorat sau blamat, ci trebuie doar studiat. Vezi "Moş Crăciun". Faptul că oamenii au transformat un basm într-o manifestare pur "instinctuală" de a oferi daruri materiale în loc de a trăi adevăratul spirit al Crăciunului demonstrează încă odată că oamenii sunt din păcate ignoranţi şi asta îi face să devină mai apoi sceptici, iar în final resping ceea ce odată însemna un motiv de bucurie. Trăirea de sentimente este înlocuită cu lipsa de trăire, de simţire, de sentimente. La fel şi cu spiriduşii. Când eram copil îmi doream să văd un spiriduş, să vorbesc cu animalele, simţeam atracţia de natură. Acum totul este ca o poveste şi atât, dar personal încă mai trăiesc copilăria mea în care cred că aceştia la un nivel metafizic ar putea exista. Cine ştie oare adevărul? Cine poate demonstra inexistenţa lor? Mă repet: Faptul că nu văd, aud, miros, gust sau pipăi ceva, nu înseamnă că acel ceva nu există. Înseamnă doar că eu nu sunt conştient de acel ceva şi asta mă face să am îndoieli referitor la inexistenţa acelui ceva. Câtă vreme i s-a dat un nume, există în imaginaţia cuiva, atunci "există" de mai devreme ar putea fi sursa încrederii în "de ce nu?". Experienţa m-a învăţat că sunt foarte multe lucruri care conform logicii mele nu ar trebui să existe. Şi totuşi ele există.

      Ștergere
    2. Daca ar fi sa ne luam dupa Bilbie si tu ar trebui sa fii omorat cu pietre pentru ca lucrezi Sambata, ar trebuie sa avem sau sa fim sclavi, ar trebui sa luam fecioarele prada de razboi, ar trebui sa obligam femeile sa taca, ca nu au dreptul sa invete barbatii, iar pe cele violate sa le obligam sa se marite cu violatorii lor.
      Daca tot crezi ce vrei, de ce nu ai putina imaginatie sa-ti creezi personaje noi, nu cele inventate de altii
      Daca tot vrei sa promovezi generozitatea de ce nu inveti copiii sa daruiasca, nu sa astepte ei ceva de la un personaj
      Daca te referi la ce putem detecta, nu te referi doar la simturi, ci si la instrumentele noastre facute cu ajutorul ratiunii
      Daca tot nu ai incredere in logica ta, e ok sa te bazezi pe experienta, dar ceea ce simti nu e experienta. Experienta e ceea ce da mereu la fel, are aceleasi rezultate, e repetabila, ca daca nu e repetabila, ci are rezultate imprevizibile oricum nu te ajuta la nimic
      Daca tot folosesti expresia "multe lucruri care nu ar trebui sa existe, dar totusi exista", poti sa dai si niste exemple. O simpla afirmatie nu dovedeste nimic

      Ștergere
    3. Mă tem că te legi prea mult de vechiul testament. Nu mai știu dacă tot aici am discutat despre el sau nu, deci cu riscul de a mă repeta o să explic cum văd eu Vechiul Testament.
      Vechiul Testament este o combinație de fapte istorice explicate pentru oameni foarte primitivi. Să ajungem acum să considerăm Vechiul Testament o lege este absurd. Vechiul Testament s-a încheiat odată cu Nașterea lui IIsus. Acest Iisus este atestat istoric ca fiind real. Acest Iisus a „dat” o singură lege pe care dacă oamenii ar respecta-o nu ar mai exista atâtea discuții: IUBEȘTE-ȚI APROAPELE CA PE TINE ÎNSUȚI. asta e tot. Restul este doar o interpretare a unor oameni care au pus cuvinte pe hârtie de asemenea pentru a prezenta fapte istorice împletite cu învățături morale și nu numai. Faptic istoria poate confirma sau infirma acțiunile acestui Om. Dar existența lui este cu siguranță demonstrată și asta este una din cauzele pentru care cred în existența ființei supreme. Ce s-a denaturat prin prisma oamenilor de după evangheliști și apostoli nu mă mai interesează. Am contestat vehement foarte multe „scrieri vechi și actuale” ale „eclesiaștilor” din toate felurile de credințe. Din punct de vedere al modelului de urmat ca om în viață aleg cel al legii mai sus menționate. Cine mă cunoaște știe foarte bine ce fel de om sunt și care îmi sunt defectele și calitățile și pe ce principii îmi trăiesc viața. Și ca să răspund la ultima frază a ta: printre lucrurile care în mintea mea nu ar trebui să existe este de exemplu crima. Poate că vei avea impresia că vorbesc în 2 peri, dar crede-mă, în mintea mea bolnavă acest lucru este pentru mine imposibil de făcut. Și totuși crime există. Afară de asta sunt și altele. Mi-a plăcut cum ai vorbit despre Dumnezeul Golurilor și poate chiar ai dreptate. Pe deoparte această teorie de multe ori am gândit-o și eu. Însă rămân la părerea că nu doar golurile pot fi înlocuite de Dumnezeu. Însă iar mă repet: asta este doar convingerea mea personală. Nu încerc să o impun nimănui, sunt deschis să primesc orice informație. Nu garantez că voi adopta tot ce voi auzi, dar este dreptul meu de a alege și intenționez să beneficiez de el.

      Ștergere
  5. O să încerc să răspund din punctul meu de vedere cum percep lucrurile şi am să răspund în măsura limitelor mele la cele 3 întrebări.
    La întrebarea 4 şi la întrebarea 5 pot doar să răspund dacă le leg împreună. De exemplu observ că ai dubii în privinţa existenţei sufletului. Ei bine ştiinţific este încă un mister răspunsul la întrebarea: cum putem trăi? Este clar că suntem nişte maşinării care funcţionează pe bază de curent electric, toate impulsurile, toate mişcările, toate conexiunile la nivelul creierului şi aşa mai departe se fac prin transmisii de impulsuri electrice şi asta se ştie foarte bine. Ce nu se ştie însă este cum trăim această stare? Cum se face că afară de funcţiile de animaţie avem parte de ceea ce noi numim sentimente. Ura, dragostea, plăcerea, neplăcerea şi aşa mai departe, toate astea sunt sentimente, sunt lucruri care nu se pot explica ştiinţific şi nu fac parte din cele 5 simţuri pe care le-ai enumerat la punctul 5. Sunt stări care fac parte din viaţa noastră cotidiană şi care nu pot fi contestate de existenţa lor. Deci, dacă simţim şi prin alte căi decât cele 5 de mai sus se ridică întrebarea: cu ce parte a organismului simţim? Cu creierul, cu inima? Cu stomacul în care în cazul dragostei de exemplu avem impresia că e plin de fluturi? Ei bine, da, fizic creierul este cel care răspunde la astfel de simţuri, dar nici unul din ele nu este un simţ mecanic, ca cele 5 de mai sus. Nu sunt nici simţuri quantice pentru că nu depind de deciziile noastre. Şi atunci fizic cum le putem explica existenţa? Pentru acest motiv, mintea noastră limitată a generat acest concept de suflet încă de la începutul lumii. Este o "meta"-stare dacă putem spune aşa. Cel puţin în acest moment, cei credincioşi într-o religie se mulţumesc cu termenul de suflet şi consideră că au spus tot, chiar dacă nu ştiu să explice majoritatea dintre ei ce înseamnă acesta. Oricum, în realitate, până acum nimeni nu a văzut fizic această stare pentru că este invizibilă. În concluzie, pe această temă oricine poate doar teoretiza în acest moment referitor la acest subiect şi nu poate argumenta nici una din variante suficient pentru a se ajunge la o lege.
    Având în vedere la punctul 6 că întrebarea ta este destul de directă, am să răspund cu un Da. Cred în existenţa lui Dumnezeu şi cred că toţi cei care cred într-o entitate divină cred în aceeaşi entitate, dar i-au dat doar denumiri diferite. De ce cred în El? E oarecum o chestie de experienţă personală şi de întrebări la care ştiinţa nu poate răspunde în acest moment. În continuare cred că limita mea intelectuală şi ştiinţifică este cea care îmi induce conceptul de Dumnezeu şi consider că pentru mine încrederea în existenţa Lui este speranţa unei vieţi atât aici pe pământ cât şi după trecerea la starea de moarte fizică. Referitor la experienţa personală: nu pot crede că tocmai eu sunt 100% responsabil pentru evenimentele care au "coincis" atât de convenabil pentru evoluţia mea în societate. Starea de Dumnezeu de asemenea nu se poate stabili decât teoretic, iar teoria pe care o adopt este că Dumnezeu este de asemenea o stare pur spirituală. Însă se ştie că spiritual chiar şi oamenii pot interveni în lumea fizică după mult antrenament mental şi meditaţie. Dumnezeu este Energie dacă vrei să îl numim aşa. Asta este părerea mea strict personală despre acest subiect şi consider că pentru mine am dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru raspuns, mai ales pentru ca se vede ca esti foarte since in ceea ce spui. Imi place sa delimitez ideile pe puncte:

    1. Nu poate fi dovedita niciun fel de interventie mentala in lumea fizica. James Randy, fost iluzionist, are un premiu de 1 milion de dolari pentru oricine dovedeste orice fel de capacitate inexplicabila. Au incercat multi sa ia premiul, nu a reusit nimeni. Sunt doar oameni care vor sa pacaleasca

    2. Ai rationat foarte correct in ceea ce priveste definirea lui Dumnezeu dincolo de limitele cunoasterii personale sau stiintifice. Desigur ca aceste limite au evoluat in timp, toti credeau ca Dumnezeu tine lumea pana am inteles gravitatia. Aceste limite ale stiintei sunt acum la "ce a fost inainte de Big Bang" sau cum s-a format prima celula, dar exista multe teorii cu care se ocupa domeniul numit abiogeneza. Acest argument se numeste "Dumnezeul Golurilor", adica presupui un zeu acolo unde nu ai cunostinte, in loc sa accepti doar ca inca nu stii. Nu e prea indicat sa faci asta pentru ca atunci te opresti din cercetare si nu progresezi

    3. Ai dreptate, cu creierul simtim, el prelucreaza toata informatia venita din tot sistemul numit corp. La fel este si la animale, care au tot felul de afecte. De ce sa presupunem ca aceste stari psihice au legatura cu vreun zeu, iar apoi nu avem nicio ratiune sa il unim cu celalalt zeu, "al golurilor", si sa spunem ca ceea ce simtim noi a creat Universul.

    4. Daca cauti coincidente o sa le gasesti. Suntem foarte multi oameni, statistic e destul de probabil sa li se intample multora coincidente.

    5. Doar pentru ca ne dorim sa existe ceva, nu e un argument ca acel lucru dorit e mai probabil sa existe. Si invers, chiar daca nu ne dorim ceva, chiar daca ceva ar fi foarte rau, nu inseamna, doar pentru ca ne dorim, ca nu e asa.

    RăspundețiȘtergere