miercuri, 12 ianuarie 2011

Tinerete un' ti-e gandul?

Incerc sa descopar tainele generatiei de tineri intre 19-23 de ani si ma minunez pe zi ce trece. Am fost surprins sa vad ca in special in randul tinerelor a aparut o noua atractie pe langa minunatul Facebook si veteranul Messenger: scrisul in bloguri. Ce-i drept partea de ortografie trebuie ignorata, dar ideea de a scrie, modul de exprimare se dovedeste a fi unul suficient de elevat pentru a fi citibil chiar si de minti luminate. Consider ca profesorii de romana si de sociologie ar putea fi singurii mandri de ceea ce au pe bancile scolii. Si totusi, raman si ma intreb: ce face pe acesti copii sa scrie? De ce aceasta noua preocupare?
Si arta se pare ca incepe sa ii preocupe pe tot mai multi (ce-i drept, mai mult fotografia, multumita megapixelilor de la telefoane), dar pentru unii se pare ca si alte laturi artistic-culturale incep sa produca tresariri in suflete. Dar chiar si asa, ceva tot nu pare sa fie foarte clar: cei care "produc arta noua" au adus un curent greu al dramei, imaginile sunt tot mai negre, povestile lor sunt tot mai triste, arta lor este dezolanta. Sa fi disparut cu totul dorinta de viata? Sa fi avut atat de mare influnenta asupra lor curentul EMO incat sa lase urme inca dupa atata vreme?
Si, ah, da, mai era ceva: a venit 2011, un an inainte de marea tragedie mondiala prezisa de incasi. Toti vor sa se schimbe (si nu doar de haine), toti au planuri radicale, decizii drastice... Oricum mitul incas va fi doar o amintire a la Nostradamus cu al 3-lea razboi mondial, dar ce a afectat oare atat de mult individul tanar, sperantele generatiilor ce apun?

2 comentarii:

  1. Nu inteleg de ce aveai impresia ca tinerii nu ar avea talent la scris sau ca nu ar avea ce sa scrie! Intr-adevar. generatia nu e foarte stralucita, dar cunosc foarte multi oameni de aceeasi varsta cu mine care citesc (nu literatura gen Sandra Brown)si care au o cultura foarte vasta pentru varsta lor. In plus, spuneai ceva de Emo si de faptul ca suntem "tristi". Sincer, mi se pare normal ca o intreaga generatie sa fie complet debusolata atata timp cat in Romania nu prea au de ce sa se bucure si nici ce viitor sa astepte! Tie nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca ai dreptate cu privire la chestia respectiva cu ceea ce citesc, doar ca treaba cu tristetea nu stiu cat Romania este problema. Din punctul meu de vedere problemele politice nu sunt atat de infipte in vietile lor, iar problemele financiare pe foarte multi dintre cei "observati" nu pot spune ca ii afecteaza atat de mult.
    In orice caz pe de o parte sunt bucuros sa vad ca sunt preocupari in acest sens, dar pe de alta nu vad de ce lumea nu ar vrea sa incerce sa rada, sa se bucure de tot ce au. De ce atunci cand AU CEVA sunt tristi.
    Ah, si observatia este facuta si la persoane in afara tarii. Tinerii romani sunt in concordanta cu ce e si afara (Italia, Spania, Anglia, SUA).

    RăspundețiȘtergere